4. SANAYİ DEVRİMİ
Sanayi devrimi pek çok ilginç şeyi yapmak için buharlı makinelerin keşfiyle ilerlerdi.
Sanayi devrimi pek çok ilginç şeyi yapmak için buharlı makinelerin keşfiyle ilerlerdi.
Burada sanayi devriminin ne demek olduğunu kavrayabilmemiz için kısa, öz ve etkileyici bir giriş yapıyor. Böylelikle biz videoya başlıyoruz.
Bunu elektrik bilgisayarlar ve iletişim teknolojilerindeki devrimler takip etti. Artık dijital, fiziki ve biyolojik sistemleri bir araya getiren 4. Sanayi devriminin ilk evrelerini yaşıyoruz.
(ERİK BRYNJOLFSSON)
İlk cümle ile artık tamamı ile sanayi devriminin mantığını kavradık onu hissettik. Artık video bizi kendine çekiyor. Aman Allah’ım o da ne! ***4. Sanayi Devrimi*** ve bu devrim bütün sistemleri birleştirebiliyor. Benim buradan anladığım ise dijital bir aygıt ile fiziki bir işlem gerektiren ve canlılığın gereği olarak yaptığımız bir faaliyeti devrim denilecek kadar büyük ses getiren bir olayla kontrol altına alabiliriz.
DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ-THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTİON
Ne kadar devasa bir devrim olduğunu şimdi anladınız mı!!!
Dördüncü sanayi devriminin özelliklerinden biri, ne yaptığımızı değil bizi değiştirmesidir.
(KLAUS SCHWAB)
Bu devrimde amaç sonuç ortadan kalkıyor çünkü bir bakmışsın kendin değişmiş ve bambaşka bir zihniyete sahip olmuşsun. Düşünsene akıllı telefonlardan sonra insanların çoğu bilinçsiz kullanımlardan dolayı daha farklı bir kişilik sahibi oldu.
Gezegendeki herkesin temel ihtiyaçlarını karşılamamızı sağlayacak farklı bir ekonomik modele ihtiyacımız var ve bu, büyümeye değil, insanlığın refahını azami seviyeye çıkarmaya odaklanacak.
(STEWART WALLİS)
Yok kardeş gidişat hiç iyi değil bir taraf telefona dalıp kuyuya düşerken, diğer tarafa baktığımızda ateşin etrafında dans eden bir kabile görüyoruz. (Şimdi hangisi daha mutlu buna girersek emin olun çıkamayız.) Ve bu problemi çözmek için muhteşem bir devrim niteliğinde ekonomik modele ihtiyacımız var. Ama uyarıyor hedef asla dünya devi olmak değil sadece ve sadece insanlığı refaha ulaştırmak. (Kardeş bunu sen kendine yedirirsin garibana yedirirsin bir dünya liderine asla yediremezsin.)
Medeniyetlerimizi güçlendirecek enerji teknolojilerine sahibiz. Ama bunu gereken ölçekte ve herkesin karşılayabileceği düzeyde nasıl kullanacağız?
(NAOMİ ORESKES)
Eveeet elimizde muhteşem kocaman devasa bir devrim var ama bu devasa devrimi nasıl iyi amaçla kullanabiliriz. Çünkü bunun kötü amaçla kullanılması dünyanın sonunu getirebilir. Düşünsene elinde güç var herkesi iyi edebilecek ama elin de bir güç var herkesi kötü edebilecek.
Şehirleri daha verimli hale dönüştürmek için bir şeyler yapabilirsek bunun etkisi muazzam olabilir.
(CARLO RATTİ)
E tabi kardeşim bu gücü kullanacaksın ama kullanacak mekân lazım. Silahı üretiyorsun hiç kendine atar mısın illa düşmanına atacaksın. Yahut eğitim alanına büyük bir kolaylık getirdin. Bunu denemen lazım. Kısaca bir şey bulursun bunu yaymak için insanlara yani insanların olduğu bir mekâna ihtiyacın olur.
Kaynak kısıtlarımızla büyüme arasındaki bağlantıyı koparmak için demirbaş takibini, IT’yi ve 3D baskıyı kullanabiliriz.
(ELLEN MACARTHUR)
Şimdi üretime veyahut işleve geçtin diyelim. Ama o kadar çok talep geliyor ki kaynakların ise buna kısıtlama getiriyor ve istekleri karşılayamadığın için büyüyemiyorsun. Bu yüzden taleplerin artacağı zaten ortada olduğuna göre bazı kolaylıklardan yararlanman mecburi görünüyor. Bu kolaylıklar yukarıda belirtildiği gibidir.
Niceliğe nitelik ekleme meselesi aslında temiz hava, temiz su, temiz enerjiye sahip farklı toplumların yaşadığı güvenli, sağlıklı ve adil bir dünya yaratma meselesidir.
(WİLLİAM MCDONOUGH)
Vicdan abi vicdan al Einstein atom bombasını buldu da ne oldu. Gitti güzelim Hiroşima. Oysa herkesin enerjiye ihtiyacı olduğu için yapılmıyor mu bunlar.
Kırılgan iklimimizi geri döndürülemez bir tahribat ve devasa yıkımlardan korumak için mücadele ediyoruz.
(LEONARDO DİCAPRİO)
İşte diyor ki benim elimde koca bir güç var öyle ki atom bombasına bile bin basar. Zaten dünya çökük ben bu devasa devrimi(gücü) mekânı, zamanı bulmadan birden yayarsam olmaz. Olmaz yani kardeş benim de torunlarımın yaşamaya hakkı var bu dünyada.
2020’de beş milyon kişinin işsiz kalacak olması ciddi bir sorun. Ama esas soru, işi nasıl tanımlayacağız? Zenginliği nasıl paylaşacağız?
(SHARAN BURROWS)
Bu güç çoğumuzu işsiz bırakırken aynı zamanda adapte olup kafayı çalıştıranları çok kazandıracak. Ama ben bu gücü bunun için istemiyorum ki ben herkes zengin olsun istiyorum.
Veri hakkında çok şey bilen bir doktoru nereden bulabilirsiniz? Tıp hakkında çok şey bilen bir biyoloğu nereden bulabilirsiniz?
(CARLOS MOEDAS)
Düşünsene bu sistemde bilgi çok hata yok. Sen sağlık hakkında her şeyi bir anda öğrenmiş bir doktor biliyor musun? Üstelik insan unutur…
İnsanların özgürce düşünebildiği aykırı ve yaratıcı fikirler üretebildiği bir alan yaratmalıyız.
(NİTA FARAHANY)
Bülbülü altın kafese koymuşlar ille de vatanım demiş. Tamam sen bu gücü ortaya koydun da başına bir diktatörle birlikte hiç olacak iş mi şu…
Yeni bir eğitime ihtiyacımız olduğu çok açık.
(HİROAKİ NAKANİSHİ)
Bu gücü kullanabilmek için öyle bir iki eğitim filan olmuyor kardeş toptan eğitim değişecek. Değişecek ki insanlar kendilerine en verimli olabilecek şekilde bu devasa gücü öğrenecek ve mesleklerini en iyi şekilde icra edebilecek.
FIRST Robotics’te A World in Motion’la birlikte çalışıyoruz; üçüncü sınıftan başlayıp liseyi bitirene kadar öğrencileri fen bilimleri, matematik ve farklı teknolojiler konusunda teşvik ediyoruz.
(MARY BARRA)
Toptan eğitim sistemi değişmeli bunun için dünyamıza bunu adapte edebilmek için ilk önce deneyimlerimizin olması gerekir öyle her şeyi hebele hübele birden yaparsak olmaz. Dev isimlerle çalışmalıyız ve gerek fen bilimleri olsun gerek farklı teknolojiler olsun bunları sil baştan anlatmalıyız.
Dijital teknolojinin sonuçları değiştirmesi, gücü gerçekten insanlara vermesi daha eşit bir büyüme yaratabilir.
(SATYA NADELLA)
Sebeplerini, nasıl olması gerektiğini, dikkatli olmamız gereken konuları düşündük. Peki her şey tam oldu diyelim. Şimdi sonuçları düşünmemiz gerekli. Ve sonuç gerçekten muhteşem. Gücü bir insan topluluğuna filan vermiyor. Direkt olarak tüm insanlığa veriyor. Hakimiyeti bize veriyor düşünsenize bu ise bütün insanlığın eşit bir şekilde kalkınmasını sağlayabilir.
Dördüncü sanayi devrimi, eşitsizlikleri görünür kılma potansiyeline sahip ve bu eşitsizlikler gelecekte bu kadar kabul görmeyecek.
(PETER MAURER)
Eğer eşit bir büyüme oluşturabilir diye bir cümle kurduysak mantıken eşitsiz bir dünyada yaşadığımız sonucuna varabiliriz. Ve bu devasa devrim bu dünyadaki tüm eşitsizlikleri tüm çıplaklığı ile ortaya çıkaracak. Ve hakimiyet yani güç tüm insanlara eşit bir şekilde dağıldığı için bu eşitsizlikler eskisi gibi kabul görmeyecek
Robot teknolojileri sayesinde bacaklarını gönüllü olarak oynatabilen ilk insan benim. Bunu gerçekleştirme iradesine sahip yeterince doğru insan olursa, bir çare bulunabilir.
(MARK POLLOCK)
Keşke sapık zihniyetli insanlar olmasa… O zaman herkes bir engelli adayı olmaz işte. Her engelli normal insan adayı olur.
Gen düzenlemeyle DNA dizilemenin heyecan verici birleşmesine tanık oluyoruz. Teknolojilerin güvenli ve etkin kullanımını sağlamada hükümetlere çok önemli bir rol düşüyor.
(JENNİFER DOUDNA)
Muhteşem kansere gerçek çözüm ama kansere de davet olabilir. Bütün insanlığa bir virüsü yayıp ölmelerine sebep olabilirsin. Bu teknolojiyi kullanmada herkese çok önemli görevler düşüyor aslında. En önemli görev ise hükümete, devletimize düşüyor.
Dünyayla tam anlamıyla eklemlenmenin ne anlama geldiğini yeniden tanımlayan bu teknolojik meselelere uyum sağlamak için toplumun her kademesinde sorumluluk almamız gerekiyor.
(JON KABAT-ZİNN)
Dünyayla bir bütün olacağız bu güç ile tam anlamıyla hem de… Buna uyum sağlamak için zengini fakiri; Hristiyan’ı Müslüman’ı; her kademe ile ilgilenmemiz gerekiyor.
Çözmemiz gereken günlük sorunlarımız olsa da geleceğin inovasyonları için bir temel oluşturmanın yolunu bulmak zorundayız.
(MARİETTE DİCHRİSTİNA)
Tabi ki yemek yiyeceksin su içeceksin ve kesinlikle âşık olacaksın seveceksin 😉 ama gelecek neslin için de çalışacaksın…
WORLD ECONOMIC FORUM
Yorumlar
Yorum Gönder